Siber Güvenlik Haftası’nda Bulutta da Güvende Kalın

Ekleme Tarihi: 12.01.2022 | Yazar: Eclit

Bu yıl 21-25 Aralık 2020 tarihlerinde gerçekleşen Siber Güvenlik Haftası’nda ‘Bulut Teknolojileri ve Güvenlik’ de ön plana çıkan başlıklardan biri oldu.

İçinde bulunduğumuz salgın döneminde siber saldırılarda ciddi bir artış yaşandı. Salgın sürecinin ilk aylarında çalışanların evlerinden çalışmak zorunda olması, alışverişlerin e-ticarete kayması gibi süreçlerde de siber saldırganlar boş durmadı. Türkiye’de ve yurtdışında özellikle e-ticaret sitelerinin yaşadığı güvenlik sorunları da bir kez daha siber güvenlik ve bulut başlığını akıllara getirdi.

IDC’ye göre, bulut bilişimle ilgili dünya çapındaki harcamanın 2020’de 162 milyar dolara ulaşması ve yıllık yüzde 19 oranında artması bekleniyor. IDC raporuna göre çok sayıda kişi ve şirketin bulutun faydalarını benimsediğini gösteriyor; ancak birçoğu hala harekete geçmekte tereddüt ediyor. Tereddütlerin kaynağında ise güvenlik endişeleri yer alıyor.

Bulut bilişimde siber güvenlik daha çok konuşulacak

Bulut hizmetler, doğru yatırımların yapıldığı profesyonel işletmelerde geleneksel yöntemlerden benzer oranlarda riskler taşıyor. Bununla birlikte işletmenin verilerinin fiziksel olarak dışarıda tutulması, verilerin şifreli olarak korunması ve iletilmesi gerekliliğinin önemi bir kat daha artacağı için bu alandaki yatırımların hız kazanması bekleniyor.

Eclit Load Balancer ve GeoIP Özelliği ile daha güvenli bulut

İnternet üzerinden gerçekleştirilen en yaygın saldırı tiplerinden biri DDoS (Dağıtılmış Hizmet Reddi-Denial of Service) atakları. Bilindiği gibi DDoS’un amacı, dağınık aynı kaynağa binlerce farklı noktadan gereksiz talepler oluşturularak hizmetin cevap veremez hale gelmesini sağlamak. Burada hedef genellikle bankalar, ödeme sistemleri veya e-ticaret siteleri olur. Saldırganlar dünyanın değişik noktalarında DDoS için kaynak kullandıkları için saldırının gelmiş olduğu noktayı yakalamak oldukça zor olur.

Eclit Load Balancer’ın GeoIP yeteneği ise işte tam bu noktada devreye giriyor. GeoIP özelliği, içerisinde ülkelere göre ayrılmış şekilde, dünyadaki tüm IP adreslerinin olduğu bir veri tabanına sahip. Bu veri tabanı periyodik olarak güncellenerek tutarlılığı kontrol ediliyor. Bu özellik sayesinde, kullanıcılar dilerse sadece belirli ülkelerden erişime izin verebileceği gibi, dilerlerse de yurtiçi kullanıcılar haricindeki bütün istekleri engelleyebiliyor.

Eclit Load Balancer aynı zamanda Eclit Monitoring ile entegre çalışıyor. Bu ürün sayesinde kullanıcılar, hangi ülkeden ne kadar istek aldığını anlık olarak gözlemleyebilir ve dinamik bir karar verme süreci yönetebilir.