KOBİ’ler Yönetilen Bulut Servis Sağlayıcısı seçerken nelere dikkat etmeli?

Ekleme Tarihi: 31.01.2023 | Yazar: Eclit

Bulut teknolojisi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin daha çevik, dayanıklı ve kuvvetli bir bilgi iletişim ağının olmasını sağlar. Veri hacminin artmasının yanı sıra pandemiyle birlikte uzaktan çalışma modeline geçişin hızlanması bulut teknolojisinin önemini artırdı. Geleceğin iş ortamının, fizikselden öte esnek yapılarda gelişeceği öngörüldüğünden KOBİ’lerin bulut teknolojisine hâkim olma ve sunduğu kolaylıklardan faydalanma konularında kendilerini geliştirmeleri her geçen gün daha da önem kazanıyor. 

Bulut bilişim nedir?

Bulut bilişimi kısaca özetlemek gerekirse, kurum çalışanlarının internet bağlantısı olan her yerden sınırsız ve sınırlama olmaksızın kurumsal bilgilere erişebilmelerini kapsar. Bu açıdan bulut bilişim, depolama, yedekleme, yazılım ve barındırma dahil olmak üzere farklı başlıklarda bulut bilişim hizmet modellerini içerir.

Bu modellerden biri olan Hizmet Olarak Altyapı (IaaS), işletmelere kullandıkça öde temelinde bulut tabanlı depolama, bilgi işlem ve ağ oluşturma fırsatları sunar. Hizmet Olarak Platform (PaaS), veri merkezinde sunucular, ağlar, depolama, işletim sistemi yazılımı, veritabanları, geliştirme araçları dahil her şeyi kapsayan modeldir. Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) ise işletmelere abonelik temelinde uygulamalara erişim sunarak özellikle e-posta, IM ve CRM için tercih edilir. 

Yönetilen Bulut Servis Sağlayıcısı ile çalışmanın kazançları

IT altyapılarının karmaşıklığını yalınlaştıracak, maliyetleri düşürmeye yardımcı olacak doğru ve yetkin bulut servis sağlayıcısının seçimi bu anlamda çok kritik. Bir yönetilen bulut servis sağlayıcısına geçmek, o altyapıyı kendiniz satın alıp bakımını yaparken katlanacağınız ekstra maliyetten sizi kurtarır. Bulut bilişim, verilerinizin herhangi bir cihazdan güvenli bir şekilde kolayca erişilebilir olmasını sağladığından, sadece kurumsal bilginin değil müşteri verilerinin de güvenliği açısından ciddi hassasiyet oluşturur. Doğru bulut sağlayıcısının seçimi ve bulut modelin satın alması sırasında dikkat etmeniz gereken kriterleri sizin için özetledik.

Bulut servis sağlayıcısının teknik kapasitesi ve yeterliliği

Bulut servis sağlayıcısının teknolojisinin, mevcut işletim ortamınızla uyumlu olduğundan ve/veya bulut hedeflerinizi desteklediğinden emin olunması gerekir. Sağlayıcının bulut sisteminin, standartlarının ve hizmetlerinin yönetim tercihlerinize ve kapasitenize ne kadar uygun olduğu, sistemi iş akışlarınıza uygun hale getirmek için ne kadar yeniden kodlama veya özelleştirme yapmanız gerekeceği önemli kriterlerden bir diğeri. Buluta geçiş aşamasında, özellikle değerlendirme ve planlamayla ilgili olarak bulut servis sağlayıcısının alacağı sorumlulukların net olması, geçiş ve yönetim sırasında yeterli teknik çalışana sahip olduğu teyit edilmelidir. Hizmet geliştirme yol haritası, zaman içinde yapılacak yenilikleri ve büyüme hedeflerini gösterir. Bulut servis sağlayıcısının sunacağı yol haritası, uzun vadeli ihtiyaçları karşılamalıdır. 

Şeffaflık ve güvenilirlik

Kişisel verileri koruma kanunu göz önünde bulundurularak, verilerin bulunduğu yer ve bağlı olduğu yasalar, seçim kararınızı etkileyebilir. Bulut servis sağlayıcısı, veri merkezlerinin konumlarıyla ilgili şeffaf olmalıdır. Veri kaybı ve ihlal bildirim süreçleri net olmalı, bunların düzenleyici yükümlülüklerle uyumlu olduğunu mutlaka teyit edilmelidir.

Bulut servis sağlayıcısının güvenilirliğini ölçmek için de bazı yöntemler bulunur. İlk olarak, sağlayıcının son 6 ay ya da 1 yıl içindeki SLA’ları kontrol edilebilir. Kesintiler, tabii ki olabilir ama önemli olan süresiyle ve süreçle nasıl başa çıkıldığıdır. Bulut servis sağlayıcısının, planlı ve plansız kesinti süreleriyle başa çıkmak için oluşturduğu, belgelediği ve kanıtlanmış süreçleri olduğundan emin olun. 

Sunulan hizmetlerin, kendisini tamamlayabilecek veya destekleyebilecek diğer hizmetlerden oluşan daha geniş bir ekosisteme uyumlu olması avantaj yaratır. Örneğin bir SaaS CRM seçiyorsanız, finans ve pazarlama hizmetleriyle mevcut entegrasyonları var mı? PaaS için de aynı platform üzerinde entegre olacak şekilde önceden yapılandırılmış ücretsiz hizmetlerin satın alınabileceği bir bulut pazarı var mı? Kriterlerini teyit etmek avantaj yaratır.

Bulut servis maliyetlerinin hesaplaması

Dikkatlice planlanıp yönetilmezse bulut servis maliyetleri hesapta olmayan şekilde artabilir. Hangi bulut modeline ihtiyacınız olacağını, nasıl faturalanacağını, genel, özel veya hibrit bulutun hangisinin işletmeniz için en uygun olduğunu, verilerin ve iş yükünün buluta taşıma boyutu iyi hesaplanmalı. Bu yüzden, esnek faturalandırma, kullandıkça öde, uzun dönemli taahhütte indirim gibi seçeneklerin sağlanabilir olduğuna dikkat edilmeli.

Bulut servis sağlayıcısının, teknolojiyi minimum düzeyde kullanmanıza veya geçiş yapma yeteneğinizi sınırlayan satıcıya bağlı kalma riskini mutlaka dikkate alın.

Uluslararası lisans, sertifika ve standartların güncelliği 

Bulut servis sağlayıcısı, uluslararası standartlarla uyumlu olması, ilgili lisans ve sertifikaları karşılaması gerekir. Başta ISO 27001 olmak üzere kalite ve güvenlik sertifikalarını da sağlamalıdır. 

Veri Güvenliği ve Yönetişim açısından uyumun önemi

Bulut verileri, siber atak gibi güvenlik tehditlerine açık olduğundan, bulut sağlayıcısının veri koruma ve sınır ötesi veri akışları açısından en iyi uygulamalarla uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Bulut hizmeti sağlayıcısının, verilerinizi herhangi bir kayıp olmadan etkin bir şekilde işleme ve yönetebilmeleri için yasal veri yönetimi politikalarına sahip olduklarına dair yeterliliği kontrol edilebilir. Verilerinizin, haftalık veya aylık bir yedeklemeyle güvence altına alındığı ve gizliliğinin sağlandığı garanti edilmeli. 

Bulut bilişime dair bahsettiğimiz tüm ihtiyaçlara yönelik Eclit olarak çözümlerimiz var. Standart veri merkezlerinden yönetilen buluta geçişinizi IT uzmanlarımızın yönetiminde kolaylaştırabiliriz. Bulut danışmanlığı da kapsayan yönetilen hizmetlerimizle siz de ana işinizde odaklanıp daha katma değerli projeler üretebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.