Hayatımızı Dönüştürecek Teknolojik Trendler

Ekleme Tarihi: 04.04.2023 | Yazar: Eclit

Önce kâğıt dosyalarda tuttuğumuz bilgileri, bilgisayarlara aktardık. Sonrasında, tüm dünyayı internetle birbirine bağladık. Dijital üzerinde sosyal ağlar oluşturduk, mobil cihazlarla her an her yerden birbirimize ulaştık. Nüfusla birlikte işlem yapılan veri katlanarak arttı. Dünyayı kasıp kavuran pandeminin ardından ise her yerden rahatlıkla ve güverle çalışabildiğimizi fark ettik. Hepsi, teknolojinin gelişmesiyle birlikte “dijital çağ” olarak tanımladığımız bu zamanın bize sunduklarında.

Teknoloji hem çevik olmak hem de artan talepleri karşılamak konusunda kolaylaştırıcılık sağlıyor ama fark yaratmak için yaratıcı olmak da gerekiyor. Teknolojiyle birlikte hayatımızı doğrudan etkileyecek ve dönüştürecek teknolojik trendleri sizler için bir araya getirdik.

İçindekiler:

Yapay Zekâ Nedir?

En basitinden ifade edebilirsek yapay zekâ, insan zekâsı süreçlerinin makineler, özellikle bilgisayar sistemleri tarafından simülasyonu olarak tanımlayabiliriz. İnsan beyninin işleyemeyeceği miktarlardaki büyük veriyi bilgisayarlara öğreterek işlemelerini sağlıyoruz. Yol tarifini gösteren navigasyon, dijital asistanlar, yüz tanıma sistemleri, e-ödemeler yapay zekâ temelli uygulamaların sadece birkaçı. Sağlık, eğitim, üretim, taşımacılık da dahil olmak üzere pek çok sektör yapay zekanın sağladıklarıyla daha da gelişecek.

Nesnelerin İnterneti (IoT)

Evinizdeki bütün cihazların iletişim halinde olduğunu, cep telefonunuzdaki basit bir uygulama ile tüm cihazlarınızı uzaktan yönetebildiğinizi düşünün. Hepsi, nesnelerin interneti sayesinde mümkün. Bu teknoloji ile cihazlardan toplanan veriler buluta aktarılıyor, sonrasında bütün cihazlar tek bir sistem gibi birbirine bağlanarak yönetilebiliyor. Elektrikten ısıya kadar enerji verimliliğinin sağlandığı ofisler, trafikten güvenliğe kadar tüm alt yapısının anlık olarak takip edilebildiği şehirler, insansız arabalar, kalp atışını ölçen ve vücut ısısına göre kendini ayarlayabilen giysiler, toprağın ısısı ve nemine göre ürün verimliliğinin artırıldığı tarım derken nesnelerin internetiyle yapılabilecek maddelerin listesi uzayıp gidiyor.

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik Arasındaki Fark?

Gerçek ile sanalın iç içe geçtiği bir ortam kulağınıza nasıl geliyor? Kullanıcının, bilgisayarlar tarafından oluşturulmuş yeni bir ortama girdiği hal sanal gerçeklik, mevcut ortamın çeşitli cihazlarla geliştirildiği hale ise artırılmış gerçeklik. Pilotluk ya da gemi kaptanlığı eğitimleri için kurgulanan simülasyonların çoğu bu altyapıya dayanıyor. Bu teknolojiler, eğitim, eğlence, e-ticaret ve terapi veya yaralanma sonrası rehabilitasyon alanlarında daha da fazla kullanılacaklar.

Metaverse Nedir?

Geleceğin deneyim dünyası diyebileceğimiz metaverse, sanal olarak geliştirilmiş fiziksel ve dijital gerçekliğin birlikte kullanıldığı kolektif bir paylaşım alanı olacak. İnternetin evirileceği bu siber dünya, birden fazla teknoloji ile var olacak. Sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), kafaya takılan ekranlar (HMD’ler), AR bulutu, nesnelerin interneti (IoT), 5G, yapay zekâ (AI) ve mekânsal bilgi işlemle birlikte gelişen metaverse ekonomisi, dijital para birimleri ve nitelikli fikri tokenler (NFT’ler) ile kendi ekonomisini de yaratacak.

Robotik Süreç Otomasyonu Nedir?

Robotik süreç otomasyonu, aslında bir yazılım teknolojisi. Hedef, insan eylemlerini taklit eden yazılım robotlarını oluşturup yönetimlerini kolaylaştırmak. Bu teknoloji sayesinde, daha önce manuel yönetilen süreçler ve tekrarlayan veri toplama ve analiz gibi görevler otomatikleştirilirken, emek yoğun faaliyetleri gerçekleştiren robotların da yönetilmesi sağlanıyor. Robotların görünen versiyonları, fabrikalarda çalışan devasa boyuttakileri ya da evlerimizi silip süpüren sevimlileri. Görünmeyenleri ise her türlü verinin doğruluğunu kontrol edenler, ödeme döngülerini veya mutabakatları takip edenler, poliçe ya da sipariş yönetimini yürütenler, müşteri geri bildirim işlemlerini çözenler.

Blok zinciri (Blockchain) Nedir ve Nasıl Çalışır?

Blok zinciri, sistemin değiştirilmesini, saldırıya uğramasını veya manipüle edilmesini zorlaştıran bir bilgi kaydetme yöntemi olarak doğdu. Bu veri tabanı, verileri bir zincirde birbirine bağlı bloklarda depoluyor. Blok zinciri teknolojisinin bugüne kadarki en büyük kullanım alanı kripto para birimleri. Bununla birlikte, bankalar ve finans kurumları, işlemleri daha hızlı ve daha düşük maliyetle gerçekleştirmelerine yardımcı olduğu için blok zinciri teknolojisi faydalı buluyor. Bitcoin ve Ethereum, blok zincirlerinin popüler örnekleri. Veri ihlal maliyetini düşürmeye katkıda bulunduğu için bu teknoloji, tedarik zinciri, sağlık, fikri mülkiyet hakları ve ulusal güvenlik alanlarında da tercih ediliyor.

Sınır Bilişim (Edge Computing) Nedir?

Bulut bilişimin ötesi, sınır bilişim. Günümüzde milyonlarca veri noktası, sosyal medya, web siteleri, e-postalar ve web aramaları gibi çeşitli kaynaklardan kullanıcı bilgileri topluyor. Daha fazla kuruluş bulut bilişimi benimsedikçe, teknolojinin daha da gelişmesi kaçınılmazlaşıyor. Akıllı hoparlörler, saatler ve telefonlar gibi uç bilgi işlem yapan cihazları günlük yaşamda kullanıyoruz. Nesnelerin interneti (IoT) cihazları, POS’lar robotlar, araçlar ve sensörler, yerel olarak işlem yapıp bulutla konuştuklarında uç cihazların en güzel örneği oluşturuyorlar.

5G Teknolojisi Nedir?

5G, makineler, nesneler ve cihazlar dahil olmak üzere neredeyse herkesi ve her şeyi birbirine bağlamak için tasarlanmış yeni bir ağ türü. Önceki versiyonlara göre daha yüksek yükleme ve indirme hızıyla birlikte gelişmiş bir kapasite sunan bu beşinci nesil kablosuz hücresel teknolojisi, yukarıda saydığımız tüm teknolojik gelişmelerin daha hızlı gerçekleşmesini kolaylaştıracak.

Drone

Sanki sadece görsel ihtiyaçları karşılamak üzere kullanıldığı düşünülen drone’lar, yakın zamanda mevzuattaki düzenlemelerle kayıpların aranmasından, ürün teslimatlarına kadar pek çok alanda kullanılmaya başlanacak.

3 Boyutlu Baskı Nerelerde Kullanılır?

İlk kez 1980’lerde geliştirilen bu yöntem, özellikle endüstriyel ve biyomedikal alanlarda prototip oluşturmak için kullanılan önemli bir teknoloji haline dönüştü. Sağlık sektörüne ciddi bir katkı sağlayan 3 boyutlu baskı cihazları, implant ve protezler, anatomik modelleme, pens, klemp, hemostat ve retraktör dahil olmak üzere özelleştirilmiş tıbbi cihazların imalatında devrim yaşatıyor.

Tüm bu teknolojik trendlerle zenginleşen hayat, çok hızla dönüşüyor. Bazı mesleklere ihtiyaç kalmazken, şu an adını bile bilmediğimiz yenileri doğacak. Teknolojinin önümüzdeki yıllarda yaratacağı dönüşümü hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Sizde firmanız için dijital çağda kaynakları verimli kullanmak ve maliyetlerinizi düşürmek istiyorsanız aşağıdaki makalemizi veya ürün hizmet sayfamızı inceleyebilirsiniz.

https://eclit.com/yonetilen-hizmetler