E-ticaret Salgın Döneminde Bulutla Büyüyor

Ekleme Tarihi: 01.11.2020 | Yazar: Eclit

Great Place to Work Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre e-ticaret sektörü salgın döneminde yüzde 100 büyüdü. Bu büyüme sırasında en büyük desteği ise bulut teknolojilerinden aldı.

Great Place to Work Enstitüsü, koronavirüsün iş dünyasına etkilerini “Care In Action COVID-19” anketiyle araştırdı. 124 şirket yöneticisinin katıldığı araştırma sonuçlarına göre, e-ticaret sektörü finansal olarak yüzde 100 yükseliş yaşarken, hizmet sektöründe yüzde 92 oranında düşüş gerçekleşti.

Öte yandan TÜİK’in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre, 2019 yılında yüzde 34,1 olan, internet üzerinden mal ve hizmet siparişi veren ya da satın alanların oranı 2020 yılında yüzde 36,5’e yükseldi. Bu da sektördeki büyümenin rakamsal kanıtlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Kasım ayına denk gelen Bekarlar Günü, Yılın En Uğurlu Günü, Black Friday, Siber Pazartesi gibi e-ticareti destekleyen organizasyonlar da yine bu alanda itici bir güç yaratıyor.

E-ticaret bulutu da büyüttü

Salgın döneminde gelen tüm bu artışı başarıyla göğüsleyen şirketler olduğu gibi dijital dönüşümde sınıfta kalmış ya da bulut teknolojilerini iyi özümseyememiş şirketler de oldu. Mart ayından bu yana yaşanan Covid-19 salgını ile birlikte bulut veri yönetimi talepleri arttı. Bulutun getirdiği esnek altyapı ve yönetim olanaklarıyla e-ticaret şirketleri de bir anda rekabette öne çıkmış oldu.

Araştırma şirketi Gartner’a göre 2020 yılında dünya genelinde bulut hizmetleri pazarının yüzde 17,2 büyüyerek 208 milyar doları aşması bekleniyor. Bu artışta salgının etkisi oldukça büyük. Bununla birlikte asıl sebebin salgın nedeniyle tavan yapan e-ticaret sektörü olduğunu söylemek yanlış olmaz. Aynı araştırmaya göre, 2020 yılında kamu bulut hizmetleri gelirlerinde yüzde 19’luk bir artış öngörülüyor. Bulut tabanlı mesajlaşma gelirleri yüzde 9, bulut tabanlı konferans gelirlerinde de yüzde 24 artış yaşanacağı belirtiliyor.

Bulut, getirdiği esnek altyapıyla işinizi kolaylaştırıyor

Bulut hizmeti veren şirketlerin, işletmelerin donanım yönetimi, uzaktan her an erişilebilirlik, büyüme, ölçeklendirme ve tabii en önemlisi veri güvenliği sorumluluklarını da üzerine alıyor. Bulut teknolojileri, işletmeleri dijital bir yolculuğa çıkarıyor. İşletmeler bu teknolojiyle, geleneksel sistem odaları, veri merkezleri ve güvenlik yatırımlarından kurtuluyor. İşletmeler, artan ya da azalan iş hacimlerine paralel olarak sürekli yeni bir yatırım yapmıyor. Üretimde ve iş yapışta süreklilik sağlanıyor. Bulut teknolojileri, işletmeleri geleneksel veri merkezlerinde artan talebe göre yapılan yeni yatırım kısır döngüsünden de çıkarıp ana işlerine odaklanmalarının ve buna bağlı olarak da daha hızlı büyümelerinin önünü açıyor.

İşiniz bulutta veriniz güvende

İlk dönemlerin aksine artık bulut teknolojilerinin en büyük avantajı veri güvenliği olarak görülüyor. Veri güvenliği de iş yapış şekli ve prestij açısından son derece kritik bir başlık. Dijitale ve e-ticarete olan yoğun taleple birlikte siber saldırılarda da artış yaşanıyor. Bulut teknolojileri, hizmet kapsamına göre veri yedekliliği, felaket kurtarma senaryoları ve veri hırsızlığına karşı da son derece etkin bir savunma ve avantaj sağlıyor. Bulut teknolojilerinden hizmet alan işletmelerin güvenlik için yeni bir yatırım yapmalarına gerek kalmıyor. Bulut teknolojisi, işletmeleri güvenlik yazılımı, lisans gibi maliyetlerden ve tüm risklerden de kurtarıyor.